Like us Follow us

Geschiedenis

14 oktober 1987

Op 14 oktober 1987 kwam in de Hulla Ballou in de Sint-Amandsstraat voor het eerst een groepje jonge homo's en lesbiennes samen. In navolging van de Antwerpse groep Flik Flak, hadden ze het idee opgevat 'iets' te organiseren voor jonge homo's en lesbiennes in Gent. Voordien was er voor homo- en lesbo-jongeren niets in Gent.

30 oktober 1987

Op 30 oktober 1987 kwam het groepje voor de tweede keer samen, en ging op zoek naar een naam. 'De Roze smurfjes' werd afgewezen, maar de nieuwe naam getuigt van niet minder gevoel voor humor: Verkeerd Geparkeerd wordt het nieuwe 'troetelnaampje'. Enige ironie is niet uit de lucht. De kleine groep wilde een alternatief vinden voor jonge homo's en lesbiennes. De nadruk lag op jong, fris en vooral niet treurig. Young and Glad to be Gay. Over de precieze invulling van het concept waren de meningen echter verdeeld. Waar willen we heen? Hoe gaan we dat aanpakken?

De beginjaren

Ondanks de hulp en inbreng van enkele mensen uit de homobeweging waren de beginjaren nogal chaotisch. Vooral na het uitzwerven van de vriendengroep van het begin was de belangstelling minimaal en leek VG het lot van andere toenmalige jongeren groepen beschoren. Langzaamaan werd een werkbare formule uitgewerkt, die resulteerde in wat er nu is. Enkele basisprincipes werden doorheen de jaren behouden, maar nieuwe impulsen gaven aanleiding tot de uitbreiding of verbetering van de werking. Eén van die principes is nog altijd dat Verkeerd Geparkeerd er is voor én door holebi-jongeren.

5 jaar Verkeerd Geparkeerd

Na vijf jaar stond de groep er weer helemaal. De activiteiten werden druk bezocht, de fuifzaal werd te klein, weekends werden georganiseerd en er was energie over voor nieuwe initiatieven. Vijf jaar VG werd uitgebreid gevierd met een filmfestival in Studioscoop (Some Like It Not), een eerste ouderavond, een eerste fuif in de concertzaal en VG kwam voor het eerst in de media.

10 jaar Verkeerd Geparkeerd

Waar Verkeerd Geparkeerd stond na tien jaar was het resultaat van de inzet van tientallen vrijwilligers die met overtuiging, enthousiasme en een flinke portie discussietalent de krijtlijnen uittekenden van een jonge en dynamische beweging. Tien jaar Verkeerd Geparkeerd mocht dan ook niet ongezien voorbijgaan. De feestelijkheden omvatten onder andere een tentoonstelling over de geschiedenis van Verkeerd Geparkeerd in de Stedelijke Bibliotheek in Gent, waarop boze reacties kwamen van een Vlaams Blok gemeenteraadslid. In het Casino werd '10 jaar Verkeerd Geparkeerd' gevierd met een galabal. Naar aanleiding van deze gebeurtenis werden ook archiefstukken bovengehaald en gebundeld in een lijvige syllabus Tien Jaar Verkeerd Geparkeerd.

Studio Brussel fuif

De toon was gezet. Verkeerd Geparkeerd groeide uit tot een eigenzinnige, bij wijlen brutale, maar altijd kritische en zelfkritische groep jonge homo's, lesbiennes en bi's, die zich geregeld laten opmerken binnen en buiten het holebi-landschap. Om geld in te zamelen voor het nieuwe roze huis Casa Rosa organiseerde Verkeerd Geparkeerd op 29 januari 2000 een eerste evenement met een echt gemengd hetero-holebi-publiek. DJ's van dienst Dirk Stoops, die in Gent een thuismatch speelde, en Geert Hoeck, die voor het holebipubliek een thuismatch speelde, begonnen de fuif met de slagzinnen:"Was het nu '70, '80 of '90? Was het nu homo of hetero? Goedenavond Gent!" De samenwerking van Verkeerd Geparkeerd en Studio Brussel bracht zo'n 3000 mensen naar 't Kuipke in Gent. Vijftig percent van de aanwezigen was holebi. Dit leverde geen problemen op maar bracht integendeel een heel open sfeer met zich mee.

VG-Café

Sinds 5 maart 2001 organiseert Verkeerd Geparkeerd op maandagavond een holebi-jongerencafé in Het Salon van Casa Rosa. Op de openingsreceptie van het eerste holebi-jongerencafé in Gent was er veel belangstelling van politici, onder andere Burgemeester Frank Beke, en pers. Verkeerd Geparkeerd wou hiermee jongeren tot 26 jaar de kans bieden om elkaar in een aangename omgeving te ontmoeten. En daar zijn we in geslaagd want het VG-café is ondertussen uitgegroeid tot een populaire trekpleister op maandagavond. Er komen ook heel wat nieuwe jongeren op af waardoor we er in slagen ook de mensen te bereiken die niet in onze activiteiten geinteresseerd zijn. Verkeerd Geparkeerd leeft dus meer dan ooit tevoren.

15 jaar Verkeerd Geparkeerd

In oktober 2002 organiseerde Verkeerd Geparkeerd een heuse feestweek om het 15-jarig bestaan te vieren. Als oudste jongerengroep in Vlaanderen mochten we op veel persaandacht rekenen voor ons jubileum. Hoogtepunten waren de openingsreceptie en Anniversary Party in Culture Club. Op de openingsreceptie mochten we onder andere Burgemeester Frank Beke en Schepen Martine De Regge verwelkomen. Ook vele oud-kernleden en medewerkers van Verkeerd Geparkeerd vonden de weg naar Culture Club. Op muziek van internationale DJs vieren vele honderden met ons mee tot de vroege uurtjes tijdens de Anniversary Party. De rest van de week organiseerde Verkeerd Geparkeerd een actie voor de openstelling van het huwelijk voor koppels van hetzelfde geslacht, een oudernamiddag, een spetterende karaoké-avond in ons VG café, een stadsspel en een debat. De feestweek werd andermaal afgesloten met een knalfuif, deze keer in Vooruit met DJs Piiit en Luuuk van Next>>. Met deze zeer geslaagde feestweek toonde Verkeerd Geparkeerd andermaal aan een jonge en dynamische organisatie te zijn.

De jaren 2002 - 2007

Na de festiviteiten rond onze 15e verjaardag kon Verkeerd Geparkeerd weer verder gaan met de orde van de dag. Zo werden er wekelijks activiteiten gepland, gingen we jaarlijks twee maal op weekend, organiseerden we elk jaar twee Vooruit- en twee Twieoofuiven, en werd het VG-café 's maandags stilaan een vaste waarde in Gent. Natuurlijk bleven we niet zomaar stil op ons eilandje zitten maar wilden we ook verder gaan en nieuwe wegen inslaan. Samenwerken met Stad Gent (Flikkendag), met UGent (Student Kick-Off), met binnen- en buitenlandse collega jongerengroepen (uitwisselingen, tornooien), of met de Turkse Gemeenschap (gemeenschappelijke Eurosong avond) zijn daar slechts enkele voorbeelden van. VG bruist en staat nu aan de vooravond van zijn 20e verjaardag en dat zullen we niet onopgemerkt laten voorbijgaan. Het belooft alvast een spetterend feest te worden!